Emile Verhaerenmuseum – Sint-Amands – Zwarte poëzie -18.06.2017-26.11.2017 – 4793

O.REDON – Les Débacles

Emiel Verhaerenmuseum – ZWARTE POËZIE – 18.06.2017-26.11.2017

Website : E. Verhaerenmuseum
Website : Sint-Amands

Als dichter heeft Emile Verhaeren allerlei registers bespeeld. Hij staat bekend als de dichter van de grootstad en de tedere liefdespoëzie, als de dichter van het Vlaamse land en de Schelde, maar tijdens de jaren 1888-1891 heeft hij eveneens verschillende bundels gepubliceerd met zwarte, getormenteerde poëzie die perfect aansloot bij de sfeer van het fin de siècle. De titels van deze zwarte trilogie spreken voor zich: Les Soirs (1888), Les Débâcles (1888) en Flambeaux noirs (1891). Alle soorten angsten, obsessies, trauma’s en nachtmerries doen hier hun intrede. De dood en de waanzin zijn zeer present en enige zelfkwelling is de dichter niet vreemd: “Sois ton bourreau toi-même!”. De zwarte trilogie wordt gelinkt aan de neurasthenie van Verhaeren, maar sluit ook perfect aan bij het decadentisme dat in die jaren in de artistieke wereld opgang maakt. Met deze eigenzinnige duistere poëzie kan Verhaeren zich meteen opwerpen als een van de boegbeelden van de symbolistische stroming in de literatuur. De tentoonstelling legt de focus op deze zwarte poëzie aan de hand van de zeer zeldzame originele uitgaven en de daarbij aansluitende prenten van de Franse kunstenaar Odilon Redon. Er zijn ook enkele tekeningen van Fernand Khnopff en Théo Van Rysselberghe te zien. Speciaal voor deze tentoonstelling hebben verschillende hedendaagse kunstenaars – Franklin, Sanne De Wolf, Vigdis De Cauter, Martha Verschaffel, Vladimir Ivaneanu, David Verstraete, Ben Cockelkoren – werken gecreëerd die mooi aansluiten bij de sfeer van deze zwarte poëzie van Verhaeren.